26 mei 2013: Azrua – Santiago de Compostela

De laatste fietsdag in onze tocht naar SdC hebben we rustig aangevat. We verlieten het hotel om 09.45 uur onder een zwaar bewolkte hemel en zoals we stilaan gewoon worden bij frisse temperaturen.

Het parcours was geen geschenk. Het bleef zoals steeds op en af gaan, doorbijten, scheurende zure pijnen in de beenspieren, de zitbeentjes die pijnlijk om hulp blijven schreeuwen… Tijd dat het gedaan is, dat we op onze bestemming toekomen en zowel lijf als materiaal rust kunnen gunnen.

Tijdens deze laatste rit zien we heel wat stappende en fietsende pelgrims die op hun laatste krachten hun doel willen bereiken. De ene is euforisch, de andere echt wel strompelend, smachtend naar het einde van deze tocht.

Omstreeks 12.45 uur zijn we dan na 42 km het grote plein voor de kathedraal op gefietst. De kleine straatjes zijn vol met toeristen en pelgrims. Op het grote plein voor de kathedraal worden we opgewacht door Anita. Het weerzien van ons samen is emotioneel. Het doet wat met een mens. Heel wat beelden trekken aan je geest voorbij, een korte maar intense flash-back, de volledige ontlading.

Foto’s worden gemaakt om het moment van de overwinning vast te leggen en daarna gaat het naar het kantoor waar we onze inspanning moeten laten homologeren. Hier staat een lange rij pelgrims die allemaal moe maar tevreden en voldaan over hun prestatie hun beurt afwachten om het brevet in handen te krijgen. De kers op de taart. 

Nadien zijn we naar ons hotel gegaan waar we een warme douche hebben genomen. De vuile was is in dit geval voor thuis, nu is het even bekomen, afkicken en genieten van deze historische stad.

 

De legende vertelt ons dat Sint Jacob in het groepje van de 12 apostelen de oudere is en bekend om zijn onstuimig en fel temperament. Hij vertrekt vanuit Judea naar het andere uiteinde van het Romeinse Rijk en gaat op missie door “Hispanania”. Hij houdt echter maar een handvol bekeerlingen over en keert terug naar Palestina. Omdat hij zijn mond niet wil houden, laat Koning Herodes- Agrippa hem arresteren en terecht stellen. In 42 na Chr. wordt hij in Jeruzalem onthoofd.

Omdat Herodes geen toelating tot begraven geeft, stelen enkele vrienden het lijk van Jacobus, verbergen het in een scheepje en duwen het in zee. Dit vaartuigje strandt in een riviertje nabij Padron, een havenstadje aan de kust van Galicië waar Jacobus missionaris is geweest. Ergens in het binnenland wordt hij begraven op een plaats die met de tijd vergeten raakt. Begin 9de eeuw vindt een herder kluizenaar het graf terug. In het geval van sint Jacob wordt het volledige lichaam terug gevonden al was het onthoofd. De vrome koning van Asturië, Alfonso, laat meteen op het graf een kerkje bouwen.

Mensen gaan graag op reis naar een heilige plaats, een plek waar iets of iemand herdacht of vereerd wordt. Van oudsher trekken ze dan in groep naar een heiligdom, het wordt daar druk door het vele volk dat “uit den vreemde” komt letterlijk “van over de akkers”: in het woord pelgrim, zit die pit (pèlerin, peregrin). Zo ontstaan de verschillende routes naar SdC. Na een gebed in de kerk verlieten de pelgrims in groep het dorp. Aan de kleren staf en bedelzak waren ze van ver te herkennen. De hoed met brede rond, beschutte tegen zon en regen, een wijde mantel tegen de  kou. Een stevige lange stok gaf steun bij het stappen en hield met zijn scherpe, ijzeren punt, honden en rovers op afstand. In hun schoudertas werd mondvoorraad en reispapieren bewaard. Aangekomen in SdC krijgt hij, na voorleggen van zijn reisdocumenten met daarop vele stempels, de “Compostelana”, een  getuigschrift van de pelgrimstocht.

Santiago is de laatste rustplaats van Jacobus en door de eeuwen heen werden daar verschillende gebouwen opgezet. Het huidige is de kathedraal, gekend om zijn botafumeiro, een reusachtig wierookvat, dat bij belangrijke diensten hoog boven het altaar heen en weer geslingerd wordt door 8 mannen. Morgen om 12 uur gaan we dit bewonderen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op 26 mei 2013: Azrua – Santiago de Compostela

 1. Emmy zegt:

  Hola compañeros
  Muchas félicidades !
  Emmy

 2. Denise zegt:

  geweldig, we aijn heel trots op ons super trio!!!! XXx

 3. Josipa Vrbic zegt:

  Muchas felicidades :)!Que lo disfrutéis :)!

 4. donne gerard zegt:

  Een dikke proficiat Bea en Co, heel de dag uitgekeken naar U blog.We wensen U een veilige thuiskomst en zetten de fles klaar, zaterdag 6 juin . daaag familie Cuppens.

 5. Mieke Swerts zegt:

  Proficiat aan jullie drietjes. Het is geweldig, een hele prestatie.
  Groetjes,
  Mieke en fam.

 6. Georgette zegt:

  PROFICIAT ! WAT EEN PRESTATIE .
  Jullie mogen ontzettend trots zijn.
  Geniet ervan !
  Georgette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s